2018/2: csomópont, vasút, közút, híd, alapozás, szerkezetmegerősítés, támfal, metró, városi vasút, aluljáró, rehabilitáció, alagút, csővezeték, akna, vízzáróság, betontechnológia, vízépítési műtárgy, rekonstrukció, mérnök, geológia, csatornahálózat, talajvíz, vízkezelés
Inno-tér
2017. március 17.

Korszerűsítés a Kelenföld–Százhalombatta vonalon

Kelenföld és Százhalombatta között 20,5 km hosszon megtörténik a vasúti pálya teljes átépítése. A pálya nagyrészt 120 km/h sebességgel lesz járható 225 kN tengelyterhelés mellett.


Az állomásokon és megállóhelyeken 55 cm magas peronok, peronaluljárók, rámpák, liftek, perontetők épülnek korszerű térvilágítási rendszerrel. A felsővezeték-rendszer teljes hosszban átépül.

Az állomások és megállóhelyek körzetében 182 férőhelyes P+R parkolókat, valamint összesen 100 kerékpártárolót alakítanak ki. A zaj- és rezgésvédelem szempontjából szükséges helyeken zajárnyékoló falak létesülnek a pálya két oldalán 13 km hosszan. A vonalszakaszon a meglévő műtárgyakat átépítik, a szintbeni útátjárókat korszerűsítik.

Jelenleg munkaterület-előkészítő munkákat végeznek, egyebek között bozót- és cserjeirtást, a felvonulási útvonalak kijelölését, geodéziai munkákat, illetve a felsővezetéki oszlop alaptestek betonozását, az oszlopok állítását, szerelését Érd felső megállóhely és Százhalombatta állomás között. Érd állomáson már részleges vágánybontásra is sor került. A munkavégzés éjszakai vágányzár idején folyik.

Érd állomásnál a március elején 2 db, több mint 20 m hosszú, 8 t-t meghaladó súlyú, horganyzott kivitelű portálgerendát emeltek be. Ezek a gerendák szolgálják a három vágány fölötti hosszlánc elhelyezését és rögzítését. Április közepén várható nappali vágányzári munkák keretében Érd állomás teljes vágányhálózatának átépítése, a vonatforgalom folyamatos fenntartása mellett.

A tervek szerint Budafok megállóhelyen áprilisban kezdődnek a munkálatok a régi felvételi épület bontásával, majd a felsővezetéki rendszer, a megállóhely vágányainak és a peronoknak az átépítése következik a vonatforgalom fenntartása mellett. A budafoki vágányépítési munkák ez év decemberében fejeződnek be.

A vonalszakasz kivitelezése várhatóan 2020 nyaráig tart, nettó költsége 51,3 milliárd forint, a fejlesztést uniós és hazai források felhasználásával a Kitérő 2016 Konzorcium (tagjai: V-Híd Zrt. és A-Híd Zrt.) végzi.

 
Inno-tér
Innotéka Mélyépítés