2018/2: csomópont, vasút, közút, híd, alapozás, szerkezetmegerősítés, támfal, metró, városi vasút, aluljáró, rehabilitáció, alagút, csővezeték, akna, vízzáróság, betontechnológia, vízépítési műtárgy, rekonstrukció, mérnök, geológia, csatornahálózat, talajvíz, vízkezelés
Inno-tér
2018. december 10.

Beruházáslebonyolítói mesteriskola indul 2019 első negyedévében

A beruházások hazánkban eddig nem tapasztalt méretű bővülése a minőségi, gazdaságossági igények növekedésével párosul. Az új kihívások teljesítéséhez jelentős többlettudásra van szükség. A cégek piaci versenyképességének elengedhetetlen feltétele, hogy kiemelkedő tudású beruházás­lebonyolítókat foglalkoztassanak.


Ezt az igényt felismerve a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) – a vele együttműködő Magyar Építész Kamarával, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével, a Magyar Projektmenedzsment Szövetséggel, valamint a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetségével közösen – mester­iskola elindítása mellett döntött.

A közreműködő partnerekkel együtt – az egyedülállóan széles körű szakmai ismeretekre és tapasztalatokra alapozva – 2019 első negyedévében elinduló mesteriskola célkitűzése, hogy a képzés magas színvonalú és a teljes beruházási folyamatokat átfogó legyen. A képzés a jelen követelményeinek való megfelelésen túl súlyt helyez arra is, hogy a hallgatók a kamara és társszervezetei által előkészített Beruházási Folyamatok Rendszeréről – és ahhoz kapcsolódóan a Tervezői Szolgáltatások Rendszeréről – is részletes ismeretekhez jussanak. Fontos szempont, hogy a hallgatók az előkészítéstől az üzemeltetésig terjedő időszakra és a projekt teljes életciklusára vonatkozóan átfogó tapasztalatokat szerezzenek, és az elméleti tudás megszerzése mellett esettanulmányok alapján gyakorlati ismeretekre is szert tegyenek ismert és nagyszabású projektek bemutatásán keresztül. A példákat nagy tapasztalattal rendelkező kollégák mutatják be, ismertetve egy-egy területen az elmélet mellett a projekt gyakorlati megvalósításának tapasztalatait is.

A kormány elhatározta ezen a téren a szakmagyakorlási jogosultságok rendszerének visszaállítását az 1567/2015. (IX. 4.) Korm.határozat alapján, és a köz­beszerzésekre vonatkozó végrehajtási szabályozás (322/2015. [X. 30.] Korm.ren­delet) pedig rögzíti a beruházáslebonyolító alapvető feladatait. Ezeket a cél­kitűzéseket szem előtt tartva kezdődik a képzés, melynek nem feltétele a kama­rai tagság, viszont elvárás a szakirányú mérnöki végzettség.
A képzés három blokkból áll, időtartama 96 óra, lezárásaként a hallgatók beszámoló írásával tesznek tanúságot a képzési anyag elsajátításáról, és erről a Magyar Mérnöki Kamara tanúsítványt ad ki, amely a piac számára tanúsítja a magas színvonalú hozzáértést. A képzésben eredményesen részt vett kollégák – egyetértés esetén – az MMK honlapján működő mérnökkeresőben elérhetők lesznek az ilyen területen szakembereket keresők számára.

További aktuális információkat az MMK honlapján találnak az érdeklődők.

 
Inno-tér
Innotéka Mélyépítés