2018/2: csomópont, vasút, közút, híd, alapozás, szerkezetmegerősítés, támfal, metró, városi vasút, aluljáró, rehabilitáció, alagút, csővezeték, akna, vízzáróság, betontechnológia, vízépítési műtárgy, rekonstrukció, mérnök, geológia, csatornahálózat, talajvíz, vízkezelés
Inno-tér
2017. március 19.

Rézkori kincseket tártak fel

A Kaposvár megközelítését támogató R67-es gyorsút Kaposfüred és Látrány elkerülő utak közötti szakasz nyomvonalának megelőző feltárásán, Magyaregres mellett találtak nagy területen rézkori, bronzkori, római kori, népvándorlás kori és Árpád-kori leleteket, valamint településmaradványokat.


A dombtetőn egykor a középső rézkori Balaton–Lasinja-kultúra (i. e. 4300–4000) települése helyezkedett el. A feltáráson az egyik épület alapárkában egy szájával lefelé fordított, ép fazekat találtak, amelyből összesen 974 tárgy került elő: 3 nagyméretű, rézből készült spirális karperec, 2 jellegzetes, dupla spirális, réz ruhadísz, 19, rézből készült spirális csövecske, 685 kisméretű, rizsszemnyi, henger keresztmetszetű rézgyöngy, 262 nagyméretű, többségében márványból, kis részben kagylóból és másféle kőzetből kifúrt és 3 korong alakú gyöngy.

A leletek jelentőségét az ékszerek értékén és mennyiségén kívül egyrészt az adja, hogy ennél a népcsoportnál meglehetősen ritkák a hasonló kincsleletek, másrészt az, hogy a lelet régészeti feltáráson került elő, így a kincs értelmezéséhez szükséges megfigyeléseket hitelesen el lehetett végezni.

Uniós és hazai források felhasználásával a NIF Zrt. fejlesztésének keretében a 33,2 km hosszú, kétszer két forgalmi sávos, 110 km/h tervezési sebességű gyorsút építése során 3 külön szintű csomópont, 3 kétsávos turbókörforgalom és összesen 18 műtárgy (aluljárók, felüljárók és vadátjárók) létesül. A sikeres kiviteli közbeszerzési eljárás lezárulta és szerződéskötés után a terület-előkészítési munkálatokkal 2017 nyarán megkezdődhet a kivitelezés.•

 
Inno-tér
Innotéka Mélyépítés