2018/2: csomópont, vasút, közút, híd, alapozás, szerkezetmegerősítés, támfal, metró, városi vasút, aluljáró, rehabilitáció, alagút, csővezeték, akna, vízzáróság, betontechnológia, vízépítési műtárgy, rekonstrukció, mérnök, geológia, csatornahálózat, talajvíz, vízkezelés
Inno-tér
2016. július 27.

Folytatódik a dél-balatoni vasút­vonal korszerűsítése

A legmodernebb technológiával folyik a dél-balatoni vasútvonal újabb, Szántód-Kőröshegy–Balatonszentgyörgy közötti, 53 km-es szakaszának fejlesztése.


A korszerűsítésnél alkalmazott nagygépes technológiának köszönhetően hatékony, gyors, pontos és környezetbarát az építkezés. A fejlesztés eredményeként az évente 1 millió 600 ezer utas által használt vasúti vonalszakaszon megszűnnek az úgynevezett lassújelek, az utazók gyorsabban és kényelmesebben juthatnak el a Balatonhoz. A menetidő a mostani 80-89 percről a főváros és Keszthely között további tíz perccel csökken.

Az állomásokon magasperonok épülnek, ezért a csomaggal, kisgyerekekkel utazóknak, illetve az időseknek is biztonságos és kényelmes lesz a ki- és beszállás, átépülnek és biztonságosabbá válnak a közúti szintbeli kereszteződések, a környékbeliek életminősége pedig – a beépítendő rugalmas rezgéscsillapító sínágyazat és a zajvédő falak jóvoltából – a zajterhelés csökkenésével nagymértékben javul.

A Szántód-Kőröshegy–Balatonszentgyörgy vasútvonal korszerűsítésével várhatóan 2018 nyarától 100 km/h sebességgel közlekedhetnek a vonatok a felújított szakaszon.

Forrás: NIF

Balatonszemes és Balatonlelle felső között új, második vágány építésével segítik elő a vasúti forgalom zavartalanságát. Szántódon, Balatonszárszón, Balatonsze­mesen, Balatonbogláron, Fonyódon, Bala­tonfenyvesen, Balatonmáriafürdőn és Balatonberényben összesen mintegy 15 km hosszban zajárnyékoló falat, illetve több mint 30 km hosszban rugalmas, rezgéscsillapító sínágyazatot telepítenek a kritikus helyeken, a vasúti közlekedés okozta zaj és rezgés mérséklése, a környéken élők nyugalma érdekében. Fonyód állomás és Bélatelep között új hullámtörő épül, Balatonmáriafürdőn az Őrház utcánál a tervek szerint új megállóhely létesül, így a környékbeli nyaralóépületek mind Balatonmáriafürdő alsó, mind pedig Balatonmáriafürdő állomástól könnyebben megközelíthetőek lesznek.

Kaposvár felé is megújul a vasút

A Balaton déli partja vasútvonalának fejlesztése keretében felújítják a Kaposvár és Pécs irányából a balatoni vasútvonalakra ráhordó Kaposvár–Fonyód vasútvonalat, ahol a beruházás után a jelenlegi 75-80 helyett 55 perc lesz a menetidő.

A dél-balatoni felújításból kikerülő használt anyagokat beépítik a Kaposvár–Fonyód közötti vonal rekonstrukciója során, így ez a szakasz is alkalmas lesz a 80 km/h sebességre. A felújítás elővárosi közlekedést szolgáló fejlesztéseket, vagyis P+R és B+R parkolók építését, peronok átépítését is tartalmazza. Fonyód és Kaposvár esetében a fejlesztések a mindennapi munkába és iskolába járást segítő személyszállítást, illetve a regionális személyközlekedést, a régión belüli központok jobb elérhetőségét érintik.•

 
Inno-tér
Innotéka Mélyépítés