2016/1: vasút, városi vasút, szerkezetmegerősítés, töltés, szigetelés, csatornahálózat, csomópont, közút
Xypex® – Betonszigetelés kristályos technológiával

Pincék, mélygarázsok és épület­alapok betonszerke­zeteinek vízszigetelése

A betonszerkezetek és épületalapok szerkezeti integritását komolyan befolyásolja a hidrosztatikai nyomás, a talajvízszint, illetve egyes esetekben az árvízszint és a felszíni vízszivárgás. A nem megfelelő vízszigetelés, a repedések és a hibás szerkezeti illesztések azok a problémák, amelyek a szerkezetbe szivárgó vizet és ezáltal a beton korrózióját okozzák. Ha rosszul kezelik ezeket a problémákat, az a betonszerkezetek gyors állagromlásához vezet, ami költséges felújítást, jelentősen csökkenő hasznos élettartamot eredményez, és idővel meggyengíti az épület szerkezetét.


A Xypex jelentős múlttal rendelkezik az épületalapok, mélygarázsok és pincék vízszigetelésének területén, legyen az akár egyetlen ház vagy sokemeletes épület. Legyen szó akár új építésről, akár meglévő betonszerkezetek felújításáról vagy utólagos vízszigeteléséről, a Xypex megvédi a beton szerkezeti integritását, ellenáll a vegyi korróziónak, a víz­szivárgásnak és a szélsőséges hidrosztatikus nyomásnak.

Szerkezetek és problémák

A vízszigetelés feladata megakadályozni a hidrosztatikus nyomás következtében megjelenő víz betonon történő átszivárgását annak érdekében, hogy az alépítmény védve legyen a víz által okozott károktól és a betonacél-korróziótól. A helyi környezeti tényezőktől függően a betont a szulfátoktól és a kloridoktól is védeni kell. A beton természetéből adódóan, illetve a kivitelezés során is előfordulhatnak olyan problémák, mint például a repedések, munkahézagok, szerkezeti illesztések, csatlakozások, kavicsfészkek mentén megjelenő szivárgás, a fagyás-olvadás ciklusok okozta károk és a száradási zsugorodási repedések. Ezeknél a problémáknál a betonszerkezet általában nyitva áll a víz számára, és az aktív vízszivárgás felgyorsítja a betonacél-korróziót és a beton felszíni romlásának lehetőségét.

Érintett területek

Falszerkezetek, támfalak – lábazatok – lemezalapok – síkalapok – cölöpalapok – gerendarács alapok – mélygarázsok – pincék – liftaknák – medencék – sprinklerek – látszóbetonok.

Végleges megoldás a Xypex kristályos technológia

A betonban a hajszálerek és kapillárisok összefüggő rendszere teszi lehetővé a víz és más folyadékok bejutását és áramlását. A Xypex termékek alkalmazásakor, kihasználva a beton természetes porozitását, behatolnak azok pórusaiba és kapillárisaiba. A Xypex alkotóelemei reakcióba lépnek a cementhidratáció melléktermékeivel, és egy oldhatatlan kristályos szerkezetet alakítanak ki mélyen a beton belsejében. A beton vízzáróvá válik, ezzel megakadályozza a folyadékok és a vegyszerek bármely irányból történő behatolását akár extrém hidrosztatikai nyomás alatt is. A kristályos szerkezet vegyszerálló tulajdonságai segítenek csökkenteni az altalajokban és a talajvízben esetleg előforduló szulfátok és kloridok maró hatását.

Elektronmikroszkópos felvételek 5000-szeres nagyításban

A Xypex-alkalmazások

A Xypex betonadalékszerek alkalmazását javasoljuk az olyan új építésű betonszerkezetek kristályos technológiával történő vízszigeteléséhez, mint például az épületalapok, mélygarázsok, pincék, liftaknák, sprinklerek (beépített oltórendszerek – a szerk.), medencék és látszóbetonok. Használatával kiválthatók a hagyományos szigetelési rétegrendek (fóliák, geotextíliák, szigetelést védő szerkezetek, műgyanták, bitumenes lemezek, kent szigetelések, vakolatok, hidrofób anyagok), optimalizálható a betonacél-szükséglet, megtakarítható a szigetelési szakmunka költsége és technológiai időszükséglete.

A Xypex bevonatok és betonjavító anyagok lehetővé teszik, hogy a tulajdonosok, az épületüzemeltetők és a kivitelezők gazdaságilag hatékonyan és véglegesen állítsák helyre a nem megfelelő vagy rossz állapotú betonszerkezeteket. Használatukkal kijavíthatók a kivitelezéskor elkövetett hibák, kavics- és darázsfészkek, megszüntethető a betonfelületek nedvesedése, valamint a repedéseknél, munkahézagoknál, hibás szerkezeti csatlakozásoknál, csőfuratoknál megjelenő beázás és vízbetörés. Bevonó- és javítóanyagaink az egyszerűbb megoldások érdekében utólag a negatív oldalon könnyen és hatékonyan alkalmazhatók még magas hidrosztatikai nyomás esetén is.

A Xypex kristályos technológia a beton belsejében fejti ki hatását, ezáltal elkerüli a hagyományos, akadályt képező vízszigetelések tipikus problémáit.

  • Alkalmazható nedves betonfelületen, pozitív és/vagy negatív oldalon is.
  • Vízszigetelő hatása nem függ a felületi tapadástól.
  • Szemben a hagyományos szigetelőbevonatokkal és membránokkal, nincs kitéve felületi sérülésnek a szigetelés.
  • Nem igényel kiegészítő védelmet, átlapolást, varratokat, szemben a membránokkal.
  • Ellenáll a nagy hidrosztatikai nyomásnak és a vegyi hatásoknak (szulfátok, kloridok, savak és lúgok széles köre).
  • Statikus repedések esetén 0,4 mm repedéstágasságig öngyógyító.
  • A szigetelés a víz jelenlétében újra aktiválódik, ezért végleges megoldást nyújt.

A megfelelő termékek

Xypex adalékszer új betonszerkezeteknél

Új építésű betonszerkezeteknél a Xypex kristályos technológia alkalmazásának javasolt formája a Xypex betonadalékszerek használata. Mivel a Xypex adalékszert a keveréssel egy időben adagolják a betonhoz, az a teljes betonmátrix szerves részévé válik, csökkentve ezzel a vízbehatolás, a klorid- és szulfátszennyezés, a karbonátosodás, az alkáli-adalékanyag reakciók és egyéb agresszív vegyi anyagok potenciálisan káros hatásait. A Xypex adalékszer hozzáadása egy rendkívül hatékony módszer a beton tartósságának növelésére.

Xypex adalékszer

A Xypex adalékszerek tulajdonságai

• Folyamatosan megújulni tudó, tartós vízszigetelés;
• Fokozza a beton tartósságát;
• Értéket teremt;
• Nem mérgező, nem éghető;
• Ellenáll a vegyi hatásoknak;
• Ellenáll a vízbehatolás káros hatásainak.

Utólagos szigetelés, felújítás és javítás

A Xypex speciális bevonó- és javítóanyagok lehetővé teszik, hogy gazdaságilag hatékonyan, környezetkímélő módon és biztonságosan állítsák helyre a nem megfelelő vagy rossz állapotú betonszerkezeteket, amelyek a hidrosztatikus nyomás, a klorid- és szulfátszennyezés, a karbonátosodás, az alkáli-adalékanyag reakciók során vagy egyéb agresszív vegyi hatás miatt károsodtak. A Xypex Concentrate és a Xypex Modified termékek speciális bevonóanyagként alkalmazhatók a beton felszínén.

Xypex bevonó- és javítóanyagok

Eltérően más anyagoktól, melyek száraz betonfelületet igényelnek, a Xypex termékeket nedves beton­felületen kell alkalmazni, ami e szerkezetek tipikus tulajdonsága. Ez a nedves környezet segíti elő a Xypex kristályosodás kialakulását. A Xypex Patch’n Plug és a Xypex Concentrate Dry-Pac termékeket olyan betonhibák végleges javítására fejlesztették ki, mint például a statikus repedések és a hibásan kivitelezett vagy nem tervezett munkahézagok.

A Xypex bevonatok tulajdonságai

  • Nem igényel száraz betonfelületet;
  • Alkalmazható a beton bármelyik oldalán;
  • Nem fog átlyukadni, kiszakadni vagy felhólyagosodni;
  • Nincs költséges felület-előkészítés;
  • Nem igényel kiegészítő tömítést, átlapolást és véglezárást, földvisszatöltés közben védelmet;
  • Végleges vízszigetelés;
  • Megnöveli a beton tartósságát;
  • Nem tartalmaz illékony szerves anyagokat;
  • Nem mérgező és nem éghető;
  • Biztonságosan alkalmazható zárt térben is.

További Xypex termékek

  • FCM 80
  • Gamma Cure
  • Patch’n Plug•
 
Innotéka Mélyépítés