2017/1: közút, geológia, vízépítési műtárgy, töltés, betontechnológia, támfal, korrózióvédelem, csatornahálózat, talajvíz, szigetelés, műanyag cső, vasút, városi vasút
2017. március 21.

Szerző:
Hernádi Eleonóra
betontechnológus,
laborvezető e.hernadi@betonpartner.hu


A Dagály vizes komplexum építése a betongyári betontechnológus szemszögéből

Szerelőbetonoktól a speciális keverékekig

Már az Úszó és Vízilabda Európa-bajnokság megrendezéséhez szükséges rekonstrukciós kivitelezési munkák során abban reménykedtünk 2014-ben a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodában, hogy talán egyszer Magyarországon is rendezhetünk ebben a sportágban világbajnokságot. Sikerült. A 2017-es Úszó és Vízilabda Világbajnokság helyszíne Buda­pest lesz. A Betonpartner Magyarország Kft. elnyerte a komplexum kivitelezéséhez szükséges beton gyártását és szállítását, így részesei lehettünk, lehetünk a nem mindennapi kivitelezési feladatnak és a ki­vé­teles, olykor speciális betontechnológiának.


Alaplemez – átnézeti terv

Minden esetben a műszaki tartalomnak megfelelően helytálló keverékekkel segítettük a kivitelezési folyamatok maradéktalan, gyors kiszolgálását, ezáltal biztosítva a kivitelező vállalását: a hasonló nagyságrendű komplexumok építését tekintve a világon egyedülálló módon a legrövidebb idő alatt jutott el az 1. képen látható készültségi fokra. A kivitelezés 2015 tavaszán kezdődött. Az építést összesen 42 db, kifejezetten erre az építési területre tervezett receptúrával szolgáltuk ki, az egyszerű szerelőbetonoktól kezdve a látvány-, az öntömörödő, a vízzáró, a zsugorkompenzált és speciális keverékekig.

1. kép

A közvetlenül a Duna-parton építendő átemelőegység szerkezeti kivitelezése C45/55 XA3-XK4(H) kopásálló betont igényelt, talajmechanikai szakvélemény alapján agresszív közegre tervezve. A feladatot nehezítette a zúzott adalékanyaggal készített keverék pumpával való bedolgozása, valamint a hideg idő, különös tekintettel a közvetlen vízparti elhelyezkedésre. A munkálatok legjelentősebb betontechnológiai feladatai között szerepelt a négy, egyenként 27 m magasságú torony (2. kép) csúszózsalus kivitelezése, mely 0–24 órában kívánta a folyamatos betongyártást, illetve a frissbeton gyorsabb vagy lassabb kötésére vonatkozó kivitelezői igények figyelemmel kísérését.

2. kép

A négy torony tetejére egy 1,1 m vastagságú zárófödémet építettek, ennek előírt nyomószilárdsága a magasépítési szerkezetek kivitelezése során nem túl gyakran alkalmazott C50/60 volt (3. kép).

3. kép

Az alaplemezek döntő részét 2015 augusztusa és novembere között építették. Medencéből több is készült: az 50 m-es verseny-, ugró-, a szintén 50 m-es bemelegítő- és egy kisebb tanmedence. A versenymedence alaplemeze C30/37-XC4-XD3-XV2-32-F3 minőségű betonnal készült. Az alaplemezek 300–550 m³ közötti betonmennyiséget igényeltek. A 2,5 m vastagságú lemezeket három rétegben öntötték, melyhez folyamatos technológiai háttérrel javasoltuk és biztosítottuk a rétegek összedolgozhatósága érdekében meghatározott késleltetett friss­beton keverékeket, figyelembe véve a környezeti hőmérsékletet, a szállítási távolságot, a betonozási sebességet, hogy a késleltető adalékszer adagolását pontosan meg tudjuk határozni. A lemez kivitelezését az épület két szélén kezdték betonozási egységenként, és az ülepedés mértékének csökkentése érdekében a medence közepe felé haladva terítették a rétegeket. A nagyobb alaplemezek öntését 12 óra munkavégzési időre kalkulálta a kivitelező, így az első rétegben 12 óra, a másodikban 9 óra késleltetéssel terveztünk, a harmadik rétegben pedig nem alkalmaztunk kötéskésleltetést. Zökkenőmentesen meg­történt a rétegek összedolgozása, ez biztosította a szerkezet repedésmentes kivitelezését.

A medencefalak kivitelezése hosszú ideig tartott, rövid, maximum 7,5 m-es szakaszokban, sakktáblaszerűen, az egymás mellé betonozások között minimum négynapos technológiai szünetet beiktatva. 2015 novemberében kezdtük, és 2016 februárjában fejeztük be az ide tervezett speciális összetételű betonok gyártását. Nagyon fontos a vízzáró betonok esetében a tervezők által előírt repedéstágasság, mert meg kell gátolni a frissbeton zsugorodásából származó repedések kialakulását. A medencéhez tervezett speciális betonunkkal azt a célt kívántuk elérni, hogy a statikus tervező által megadott 0,15 mm-es repedéstágassági értéket 0,1 mm-re csökkentsük. Ennek az értéknek a biztosítása a vasalási hányad növelésével is elérhető, ám az igen magas vashányadot eredményezett volna, így a különbséget betontechnológiával biztosítottuk. A speciális keverék tervezésekor szem előtt tartottuk a fokozott vízzárást, a zsugorodás csökkentését és a zsugorodási repedések kialakulásának megelőzését (4. kép).

4. kép

Eddig a vízzáró betonok kivitelezése (medencék, tározók) – a folyamatos víznyomás miatt a megengedett vízbehatolás mértékének biztosítása érdekében – utólagos vízszigetelő anyagok alkalmazását igényelte. A vízzáró betonösszetételt most úgy terveztük meg, hogy ne legyen szükség utólagos vízszigetelő anyagok alkalmazására, ezzel is csökkentve a kivitelezési időt és biztosítva a „vízhatlan”, száraz szerkezet építését. Ezt az alkalmazott kiegészítő poranyaggal, a zsugorodáskompenzáló likvid adalékszerrel, illetve a zsugorodást nagymértékben csökkentő poranyaggal, valamint a vasalást optimalizálható szerkezeti (statikailag méretezhető) szállal terveztük meg C30/37-XC4-XD2-XV2-16-F3 és F4 minőségben. A tavaly szeptember végén kezdődött medenceépítéseket a bemelegítő- és tanmedencével együtt ez év áprilisában fejezzük be (5. kép).

5. kép

A tökéletes kivitelezési technológia mellett az összetétellel biztosítottuk a zárt, megfelelően tömörített pórusszerkezetet, a zsugorodáskompenzálást, a zsugorodásmentességet, ezáltal meggátolva a repedések kialakulásának lehetőségét. A tervezett összetétellel annyira lecsökkent a kivitelezési folyamat ideje, hogy jóval hamarabb készültek el a szerkezetek, mint ahogy azt megszoktuk a hasonló jellegű építkezésekkel kapcsolatban. Így az egyedülállóan rövid határidőn belül megvalósított építési kivitelezési és betontechnológiát a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) példaértékűnek tekinti, és alkalmazni kívánja a további hasonló építkezések során. Reméljük, hogy a Dagály komplexum a 2017 júliusában megrendezésre kerülő vizes világbajnokságon méltó helyszín lesz a világ élvonalába tartozó kiváló sportolóink számára is.•

 
Innotéka Mélyépítés