2017/1: közút, geológia, vízépítési műtárgy, töltés, betontechnológia, támfal, korrózióvédelem, csatornahálózat, talajvíz, szigetelés, műanyag cső, vasút, városi vasút
2017. március 21.

Szerző:
Haraszti László
okl. építészmérnök,
szakmérnök, műszaki
tanácsadó laszlo.haraszti@icopal.com


Védekezés ICOPAL bitumenes lemezekkel a talajvízzel és talajnedvességgel szemben

Pincék, falak és padlók szigetelése

A hazai hagyományos szerkezetű építkezéseinknél még ma is felmerülő kérdés: kell-e szigetelni a pincéket és azok falait, padozatát. Alapvetően nem az határozza meg a szigetelés szükségességét, hogy a földmunkák során tapasztalható-e víz vagy talajnedvesség! Talán a legfon­tosabb a szigetelőanyagok kiválasztásának kérdése.


A  hazai piacon rendkívül nagy a választék, s ebbe a nagy kínálatba könnyen belezavarodhat az a vevő, illetve vállalkozó, aki csupán az egyes termékek árára figyel. Ez a legnagyobb csapda!
Új építésű földszintes létesítményeknél a fal- és padlószigetelés készítéséhez gyakran megfelelőek az oxidbitumenes, üvegfátylas vagy üvegszövet-betétes lemezek (pl. GV 35, GV 45 vagy V60 S24 Speed Profile® SBS), amelyek lehetnek egy rétegben (ha a lemez vastagsága legalább 4 mm), illetve szükséges esetben két rétegben (2,5–3,0 mm vastagságú lemezekkel).
Pinceszigetelések készítésénél azonban fontos megismerni, hogy a szigetelés talajvíz vagy csak talajnedvesség hatásával szemben legyen megfelelő.
A függőleges szigetelések és hajlatok mozgásérzékenysége miatt az elasztomer modifikált bitumenes lemezek alkalmazása a biztonság érdekében elengedhetetlenül szükséges. Modifikált lemezek alkalmazásával elegendő egy réteg szigetelőlemezt alkalmazni, ha talajnedvesség elleni szigetelés készítése az igény.

Csak a függőleges falfelületet szükséges kellősíteni

Talajvíz hatása ellen azonban csak a modifikált lemezek alkalmazhatóak, legalább két rétegben, műszaki és gazdasági okok, valamint a vonatkozó ÉMSZ tervezési és kivitelezési előírásai miatt.
Általánosságban az Elastobit GG 40 Speed Profile® SBS, illetve Elastobit PV 40 Speed Profile® SBS lemezek ÉMSZ irányelvei szerinti választása célszerű és javasolt, mert megfelelő vízzárósági és élettartam-garanciát eredményez.
Kivitelezés és élettartam szempontjából a legideálisabb lemeztípus a Foundation Speed Profile® SBS lemez, amelynek mechani­kai ellenálló képessége mellett kedvező a gyökérálló képessége is.
Nem szabad elfeledkezni a szigetelendő felületek előkészítéséről sem.

Szétszakadt a lemez, mert nem megfelelő a falszigetelés anyagának minősége

Oxidbitumenes lemezek fektetése előtt követelmény az aljzatfelület kellősítése, majd ezután a lemezek teljes felületű lehegesztése.
Modifikált bitumenes lemezek vízszintes felületen történő fektetésénél viszont el lehet tekinteni a teljes felületű lerögzítéstől/le­olvasz­tástól, így a felület kellősítésétől is.
A függőleges felületeket azonban oldószeres (Siplast Primer® Speed SBS) vagy az enyhén nedves felületek kellősítésére kiválóan alkalmas, szintén elasztomerbitumenes Elasto Primer® Speed SBS vízbázisú kellősítővel minden esetben be kell vonni. Az így kellősített felületekre a szigetelőlemezek teljes felületű felhegesztése szükséges, illetve kötelező!

Szabályos lemezkiosztás és felhelyezés

A kellősítés elmaradása esetén a lemezek letapadása nem garantált.
Egyszerűbb alépítményi szigetelési feladatokra kenhető szigetelőanyagok is felhasználhatók. Ennek magasan modifikált típusa a Siplast Foundation® Speed Insulation SBS. A viszonylag hosszú terméknév már tartalmazza azokat az előnyöket, amelyek a kedvező felhasználást és tartós műszaki megoldást sejtetik. Az SBS műanyaggal modifikált, oldószeres bitumenes anyag „hígméz”-szerű állaga kefe vagy teddyhengeres felhordást tesz lehetővé.
A szigetelendő felületet ebben az esetben is szükséges kellősíteni az előbbiekben ismertetett Siplast Primer típusok valamelyikével.
A szükséges anyagvastagság legalább 1–1,5 mm legyen, s két rétegben javasolt felhordani. A bevonat gyorsan szárad, 20 ˚C-on egy órán belül megfelelő állagú, bőrösödött a felület.
A kivitelezés során felmerülő műszaki kérdésekben az ICOPAL Kft. szaktanácsadói készséggel állnak a helyszínen is rendelkezésre.•

 
Innotéka Mélyépítés