2015/1: városi vasút, támfal, csatornahálózat, töltés, szigetelés, alapozás, alagút, metró
2015. augusztus 18.

Szerző:
Haraszti László laszloh@t-email.hu


Icopal bitumenes lemezek

Pincék, falak és padlók szigetelése

A hazai hagyományos szerkezetű építkezéseknél még ma is felvetődik a kérdés: kell-e szigetelni a pincéket és azok falait, padozatát. Alapvetően nem az határozza meg a szigetelés szükségességét, hogy a földmunkák során tapasztalható-e víz vagy talajnedvesség!


Talán a legfontosabb a szigetelőanyagok megválasztásának kérdése. A hazai piacon rendkívül nagy a választék, s ebbe a nagy kínálatba könnyen belezavarodhat az a vevő, illetve vállalkozó, aki csupán az egyes termékek árára figyel. Ez a legnagyobb csapda!

Új építésű földszintes létesítményeknél a fal- és padlószigetelés készítéséhez sok esetben megfelelőek az oxidbitumenes, üvegfátylas vagy üvegszövetbetétes lemezek (pl. GV 35, GV 45 vagy V60 S24 Speed Profile® SBS), amelyek alkalmazhatóak egy rétegben (ha a le­mez vastagsága legalább 4 mm), illetve szükség esetén két rétegben (2,5–3,0 mm vastagságú lemezekkel).

Pinceszigeteléseknél fontos megismerni, hogy a szigetelés talajvíz vagy csak talajnedvesség hatásával szemben legyen megfelelő. A függőleges szigetelések és hajlatok mozgásérzékenysége miatt az elasztomer modifikált bitumenes lemezek alkalmazása a biztonság érdekében elengedhetetlenül szükséges. Modifikált lemezek alkalmazásával elegendő egy réteg szigetelőlemez, ha talajnedvesség elleni szigetelés készítése az igény. Talajvíz hatása ellen azonban csak a modifikált lemezek alkalmazhatóak, legalább két rétegben, műszaki és gazdasági okok, valamint a vonatkozó ÉMSZ Tervezési és Kivitelezési előírásai miatt. Általánosságban az Omega Base 3 Speed Profile® SBS, Elastobit GG 40, illetve Elastobit PV 40 lemezek ÉMSZ Irányelvei szerinti választása célszerű és javasolt, ezek a megfelelő vízzárósági és élettartam-garanciát eredményezik.

Kivitelezés és élettartam szempontjából a legideálisabb lemeztípus a Fundation Speed Profile® SBS lemez, amelynek mechanikai ellenálló képessége mellett kedvező a gyökérálló képessége is.

Nem szabad elfeledkezni a szigetelendő felületek előkészítéséről sem.
Oxidbitumenes lemezek fektetése előtt követelmény az aljzatfelület kellősítése, majd ezt követően a lemezek teljes felületű lehegesztése. Modifikált bitumenes lemezek vízszintes felületen történő fektetésénél viszont el lehet tekinteni a teljes felületű lerögzítéstől/leolvasztástól, így a felület kellősítésétől is.

A függőleges felületeket azonban oldószeres (Siplast Primer®Speed SBS) vagy az enyhén nedves felületek kellősítésére kiválóan alkalmas, szintén elasztomerbitumenes Elasto Primer® Speed SBS vízbázisú kellősítővel minden esetben be kell vonni. Az így kellősített felületekre a szigetelőlemezek teljes felületű felhegesztése szükségszerű, illetve kötelező!

Egyszerűbb alépítményi szigetelési feladatokra kenhető szigetelőanyagok is felhasználhatók. Ennek magasan modifikált típusa a Siplast Fundation® Speed Insulation SBS. A viszonylag hosszú terméknév magában foglalja azokat az előnyöket, amelyek a kedvező felhasználást és tartós műszaki megoldást sejtetik. Az SBS műanyaggal modifikált, oldószeres bitumenes anyag „hígméz”-szerű állaga kefe vagy teddyhengeres felhordást tesz lehetővé. A szigetelendő felületet ebben az esetben is szükséges kellősíteni az előbbiekben ismertetett Siplast Primer típusok valamelyikével. A szükséges anyagvastagság legalább 1–1,5 mm legyen, s két rétegben javasolt felhordani. A bevonat gyorsan szárad, 20 ˚C-on egy órán belül megfelelő állagú, bőrösödött a felület.

A kivitelezés során felmerülő műszaki kérdésekben az Icopal Kft. szaktanácsadói készséggel állnak a helyszínen is rendelkezésre.•

 
Innotéka Mélyépítés